Jesen

Mislim da sam osoba od svih osoba na svetu koja voli najviše svoj rođendan. Zvuči malo narcisoidno, ali stvarno ne razumem zašto ljudi ne vole dan kada su se rodili. Sve to. Mamina torta od (prethodno zamrznutih) višanja, duvanje svećica sa mojim najmilijim ljudovima. Dobijam poklone. Ne znam ko ne voli poklone? Sa koliko tačno godina prestaneš da voliš poklone? Još malo pa ću imati 33 godine i dalje se radujem poklonima kao da punim 3. Volim rođendan i zbog toga što volim da kažem da sam ja poklon mojim roditeljima na godišnjicu njihovog braka. Mama je ponekada bila tužna i po malo besna, jer sam joj skroz slučajno, skoro ceo život okupirala taj dan kada se udala za tatu. Danas ga proslavljamo zajedno. Jesenji novembar je poseban po još mnogo čemu. Tada je umro Milan Mladenović. Tada se jede kestenje, ono što prodaju po Knezu i na uglu Kneza Miloša i Kralja Milana, tu je banka i svi nešto jure, a niko ne primećuje da kestenje miriše na jesen. Tada sam u fazonu bolje da nosim one rukavice „bez prstiju“ kojima mogu da ljuštim kestenje jer ko će da izdrži do kuće. Tada se približava decembar. Tada staviš kapuljaču i neki ogroman šal i samo se misliš „valjda me neće oduvati vetar“. Tata mi je jednom rekao: „dolazi novembar, kreću kratki dani, probudiš se ono mrak, ne volim to“. Ni ja ne volim, kratke dane. Volim duge noći, to volim. Idu dani kada si u stanju da gledaš seriju i pogledaš sve sezone i poručiš hranu, pa jedeš sve one ugljene hidrate, sve što ne valja. Malo me nervira što mi je rođendan na kraju meseca, pa moram da čekam prvi da bih izvela prijatelje na neku večeru ili tako nešto lepo nama, ali to je život, čekaš platu/uplatu, večito.

Ponekada mislim kakva bih bila da sam se rodila u neko drugo godišnje doba, da li bih bila ista ja ovakva? Sigurno ne.Bila bih neko dete rođeno u nekom drugom godišnjem dobu, ali ne bih bila dete koje se rodilo na datum sklapanja braka svojih roditelja, to ne bih bila nikako, a to baš ne bi bilo pravedno prema mom rođendanu, mojoj mami, jeseni, torti od višanja u novembru i kestenju.

Danas je ravnodnevnica, došla nam je jesen, a ja sam jesenje dete. Još oktobar i stižu mi pokloni. I meni i još nekim jesenjim ljudovima.

Leave Your Comment